Βιογραφικό – Έλενα Τσίτσελα

Η Έλενα Τσίτσελα  δραστηριοποιείται επιστημονικά ως  Σύμβουλος  Επαγγελματικού Προσανατολισμού  και Σταδιοδρομίας.  Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές  στις Επιστήμες της Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου  Δυτικής Μακεδονίας και είναι  κάτοχος Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης. Επίσης είναι πιστοποιημένη  Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στη Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και είναι κάτοχος διπλώματος της Vellum Global Educational Services στη Σχολική Ψυχολογία. Το επιστημονικό πεδίο της Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού δεν αποτελεί απλά πεδίο ενδιαφέροντος της , αλλά και αδιαμφισβήτητη ευαισθησία της.

Τα πρώτα της  βήματα στη Συμβουλευτική τα έκανε πολλά χρόνια πριν μέσω της διαδικασίας υποστήριξης ανέργων  στο πλαίσιο  πρακτικής της  άσκησης  στον Ο.Α.Ε.Δ.-Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και αργότερα  στον Οργανισμό  ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ Θεσσαλονίκης μέσα από την εθελοντική της συμμετοχή σε δράσεις δικτύωσης και καταγραφής κοινωνικών φορέων με στόχο την ενεργοποίηση για την επαγγελματική ένταξη πρώην χρηστών ουσιών. Σήμερα και έπειτα από έναν επανασχεδιασμό της επαγγελματικής της πορείας, αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή και ευγνώμων που έχει καταφέρει να σταδιοδρομήσει σε ένα επάγγελμα που την κάνει να αισθάνεται χαρούμενη και υποστηρικτική προς του μαθητές/νέους ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις μεταβάσεις σταδιοδρομίας του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού τους κύκλου.

Έχει μεγάλη εργασιακή εμπειρία ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας  στο πλαίσιο δράσεων κατάρτισης και  συμβουλευτικής υποστήριξης με αντικείμενα ενασχόλησης την  εξατομικευμένη Συμβουλευτική  και Mentoring  για την προώθηση νέων, ενηλίκων, ανέργων και ευπαθών ομάδων  στην απασχόληση. Έχοντας  στο ενεργητικό της  περισσότερες από 6.000 ώρες (και 500 online ώρες) εξατομικευμένης συμβουλευτικής με μαθητές, φοιτητές και ενήλικες, προσπαθεί καθημερινά να τους υποστηρίξει προκειμένου να σχεδιάσουν  στον προσωπικό τους «οδικό  χάρτη» την εκπαιδευτική και επαγγελματική διαδρομή που τους ταιριάζει και που μπορούν να ανταποκριθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Έχει παρακολουθήσει πολλά  Επιμορφωτικά και βιωματικά Σεμινάρια του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και είναι  υπέρμαχος της Δια Βίου Μάθησης συμμετέχοντας ως εκπαιδεύτρια αλλά και ως εκπαιδευομένη.

Έχει διοργανώσει και υλοποιήσει εργαστήρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού και  σεμινάρια μάθησης σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης,  σε  ιδιωτικά σχολεία,  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη ΧΑΝ Καλαμαριάς και  έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε από την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Φύλων Ωραιοκάστρου  σε όλα τα Λύκεια του Δήμου Ωραιοκάστρου “Επαγγελματικά στερεότυπα του φύλου και ο ρόλος του φύλου ως παράγοντας επιλογής επαγγέλματος”. Εργάζεται ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά και ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων σε ΚΕΚ, ΚΔΒΜ, ιδιωτικά ΙΕΚ καθώς και σε συνεργασία με  το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως Επιμορφώτρια Συμβουλευτικής  Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο πλαίσιο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών των  ΕΠΑΛ σε θέματα μαθητείας.

Ασχολείται με την ανάπτυξη και εφαρμογή βιωματικών ασκήσεων  στην Συμβουλευτική.  Έχει επιμορφωθεί  στη χρήση και αξιολόγηση των Τεστ Προσωπικότητας, Ικανοτήτων, Ενδιαφερόντων e-mellon & CTI από την ISON Psychometrica. Διατηρεί από το 2020 ιδιωτικό γραφείο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας παρέχοντας  υπηρεσίες εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής.

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π.), μέλος Μητρώου Επιστημονικών Συνεργατών  στο πεδίο Συμβουλευτικής υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού (ΙΝΕ ΓΣΕΕ -Μ.Ε.Σ.ΙΝ.Ε.), μέλος Μητρώου Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μέλος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), μέλος Μητρώου Επιστημονικών Συνεργατών (ΣΕΠΒΕ),  μέλος Μητρώου Εισηγητών ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ, μέλος Μητρώου Εκπαιδευτών Ενηλίκων (ΕΕΘ).Επίσης ως μέλος του Μητρώου Εθελοντών Εμπειρογνωμόνων του 1ου ΚΕΣΥ Α΄ Θεσσαλονίκης   υποστηρίζει προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας  σε  δημόσια σχολεία.